Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ons verhaal

Word onderdeel

Van onze geschiedenis

We zijn trots op onze rijke geschiedenis. Wij geloven in het behoud van tradities en ambachtelijke technieken om onze producten van de hoogste kwaliteit te blijven leveren. 

Het verhaal begint in: 1457
Stel u eens voor: het jaar is 1457 en in het historische stadje Doesburg wordt een kleine fabriek opgericht door de legendarische Gosen Momme. Met zijn enorme passie voor culinaire innovatie en zijn geheime familiereceptuur, creëert hij iets dat de lokale bevolking nog nooit heeft geproefd: een mosterd die alle andere mosterds op de markt doet verbleken. - Met een twinkel in zijn oog en een zekere vastberadenheid in zijn hart, weet Gosen dat hij iets bijzonders heeft ontdekt en besluit hij om zijn producten aan de lokale bevolking te verkopen. Vanaf dat moment verspreidt het nieuws zich als een lopend vuurtje door de stad: de mosterd van Gosen Momme is de beste mosterd die ooit is gemaakt! - Nu, meer dan 500 jaar later, leeft de geest van Gosen Momme voort in de Doesburgsche mosterd- en azijnfabriek. Zijn passie voor kwaliteit en vernieuwing is nog steeds de drijvende kracht achter elk product dat we maken. En hoewel onze mosterd nu misschien niet meer zo geheim is als toen, is het nog steeds net zo heerlijk als toen Gosen Momme het voor het eerst maakte.
Een traditie die wordt: Voortgezet
In 1835 neemt de ambitieuze winkelier Hendrik Lebbink de mosterdmakerij in Doesburg over. Hij streeft naar succes, maar overlijdt in 1857. Zijn dochters zetten het werk voort tot 1877. - In 1900 neemt stalhoudersknecht Jan Burgers uit Velp de mosterdmakerij over. Vastberaden om te groeien, installeert hij een revolutionaire gasmotor voor de aandrijving van de mosterdmolen. De productie wordt efficiënter dan ooit en de zaak wordt een begrip in de omgeving. - De Doesburgsche Stoommosterdfabriek wordt geboren en de mosterd vindt zijn weg tot diep in de Achterhoek, niet alleen in Doesburg. Dappere verkopers trekken eropuit met kruiwagens, paarden en wagens om de heerlijke mosterd te verkopen. - De tijd verstrijkt, maar de kwaliteit en passie van Jan Burgers en zijn team leven voort in de Doesburgsche mosterd- en azijnfabriek. Elke pot mosterd is een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van het bedrijf en een ode aan de visionairen die het mogelijk hebben gemaakt.
Van nieuw leven naar: Bewaker van traditie
Het jaar 1967 was van groot belang voor de geschiedenis van de Doesburgsche Mosterdfabriek toen Gerrit Kuperus de zaak overnam van Willem Reinder van der Laan. Hij en zijn vrouw waren vastbesloten om de zaak nieuw leven in te blazen. Het was een moeilijke start, maar in 1968, op Tweede Paasdag, was het dan eindelijk zo ver. De deuren gingen open en de nieuwsgierige bezoekers stonden in een lange rij te wachten om te zien hoe de "Van Ouds Alom Bekende Doesburgsche Mosterd" werd gemaakt. Het was een dag die de geschiedenisboeken inging, vol spanning en opwinding. - Maar de uitdagingen waren nog niet voorbij. In de jaren die volgden, zagen veel mosterdfabrikanten zich genoodzaakt hun activiteiten te staken. Voor Gerrit en zijn vrouw was dit echter een kans om hun inventaris uit te breiden met een aantal van de oude mosterdmolens. Zo werd de Doesburgsche Mosterdfabriek niet alleen een begrip in de wijde omgeving, maar ook een bewaker van de rijke geschiedenis van de mosterdmakerij.
Officiële opening van het: Mosterdmuseum
Reis terug in de tijd naar het jaar 1974, toen de Doesburgsche Mosterdfabriek noodgedwongen moest verhuizen naar de Boekholtstraat 22-26 wegens gebrek aan ruimte. Maar deze verhuizing bleek meer te zijn dan alleen een verandering van locatie. Het was het begin van een hachelijk avontuur. - De onbewoonbaar verklaarde woning en opslagplaats werden omgetoverd tot een werkend museum waar bezoekers een kijkje konden nemen in de rijke geschiedenis van de mosterdmakerij. Bezoekers konden met eigen ogen zien hoe het ambachtelijke proces verliep. Het fascinerende verleden van ambacht dat zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen. - Maar dat was niet het enige. Om het bezoek nog aantrekkelijker te maken, werden er gezellige pleintjes gecreëerd rondom de mosterdfabriek. - De Doesburgsche Mosterdfabriek en het bijbehorende complex is een plek waar de geschiedenis van de mosterdmakerij bewaard wordt en waar bezoekers kunnen genieten van de geuren, smaken en ambachten van vervlogen tijden.
Het geheim van: Ons mosterd- en azijnfabriek
Stel u voor dat u door een smalle straat loopt, omringd door oude gebouwen met een rijke geschiedenis. Plotseling doemt er voor u een majestueus gebouw op, waarvan de geur van mosterd en azijn u tegemoet komt. Een bedrijf dat al eeuwenlang een belangrijke rol speelt in de Nederlandse culinaire wereld. - Wat ons fabriek zo uniek maakt, is dat wij altijd vasthouden aan ons oorspronkelijke familiereceptuur en werken met de beste grondstoffen die er te vinden zijn. De resultaten zijn verbluffend - de mosterd en azijn van Doesburg zijn simpelweg onvergelijkbaar met andere producten op de markt. Hun rijke smaak, aroma en textuur zorgen ervoor dat je smaakpapillen onmiddellijk worden geprikkeld en u verlangt naar meer. - De geschiedenis van onze fabriek is net zo indrukwekkend als haar producten. Het is een verhaal van doorzettingsvermogen, moed en het verlangen om iets te creëren dat generaties lang kan voortleven. En ondanks de vele veranderingen die de tijd met zich mee heeft gebracht, blijft de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek trouw aan haar wortels en haar onuitwisbare erfgoed. Als u eenmaal een hap hebt genomen van onze overheerlijke mosterd en azijn, zal u begrijpen waarom.
Maak tijd: Voor elkaar
Het is een warme zomeravond, u drinkt een glas limonade en eet heerlijke bitterballen met uw moeder. Deze momenten zijn waardevol, omdat het ons eraan herinnert om bewust stil te staan bij de momenten die er echt toe doen. Het is te gemakkelijk om verstrikt te raken in de dagelijkse sleur, waarin we voortdurend worden afgeleid door sociale media en de hectiek van ons werk. Maar juist in die momenten van rust en verbinding kunnen we ons ware geluk vinden. - Het delen van een bitterbal met uw moeder is slechts één voorbeeld van zo'n moment. Het kan ook een wandeling zijn door het park met uw partner, een picknick met vrienden, of gewoon een rustig moment voor uzelf met een goed boek. - Laten we samen genieten van de kleine dingen in het leven en bewust stilstaan bij de momenten die er echt toe doen. Want opregte tijd is niet alleen een moment van verbinding en geluk, het is de sleutel tot een vervullend leven.
Vorige slide
Volgende slide

Bezoek het

Mosterdmuseum

Mis de kans niet om te zien hoe ons “Van Ouds Alom Bekende Doesburgsche Mosterd” wordt geproduceerd! Bekijk het proces met uw eigen ogen en ontdek waarom onze mosterd zo geliefd is.

Kom langs en maak kennis met ons vakmanschap en de passie waarmee wij onze mosterd maken. Wij verwelkomen u graag in ons museum!